Vízszigetelés 30 éve

Vízszigetelés 30 éve 350 millió négyzetméteren!


A Mapelastic termékcsalád ezen belül a Mapelastic az elmúlt 30 évben több mint 350 millió négyzetméteren bizonyította, hogy kiváló termék! Magyarországon is 20 éve bizonyít reklamáció vagy panasz nélkül. Vizsgáljuk meg mi is az oka a sikerének!


A kültéri burkolat alatti kültéri vízszigetelésektől általában csak azt várjuk el, hogy ne engedje át a vizet és rá lehessen burkolni. Ez olyan mintha egy autótól csak azt várnánk el, hogy legyen egy működő motorja és négy kereke. Egy autónál ha csak ezt kínálná a gyártó, akkor azt hiszem a vevőknek hiányozna a kényelem, a biztonság és nem sok ilyen autót lehetne eladnia. Nincs ez másképpen a vízszigetelésekkel sem. Ha egy vízszigetelés csak annyit tudna, hogy nem engedi át a vizet és a ragasztó hozzáragad, akkor az ilyen anyagra fektetett a burkolat hamar felválna. Tönkrement teraszok, erkélyek és medencék fémjeleznék az ilyen termék rövid, de dicstelen életútját. Szóval sok egyéb tulajdonsággal kell rendelkeznie egy kültéri vízszigetelésnek, ha tartós burkolatot akarunk létrehozni!

Ezért nézzük meg mik is azok a tulajdonságok a vízszigetelésnél, amik épp oly fontosak mint a autónál a fűtés vagy a működő fék.

- Egy jó vízszigetelésnek rugalmasnak kell lennie! Ez elengedhetetlen! Kültéren a nap nem tudja olyan gyorsan felmelegíteni a burkolat alatti esztrichet mint a burkolólapokat. Ilyenkor a burkolat jobban kitágul mint az esztrich és ezt a méretkülönbséget a ragasztónak és a vízszigetelésnek kell kompenzálnia. A ragasztó egy viszonylag merev anyag, így –nem marad más- a vízszigetelésnek kell az alakját megfelelő mértékben változtatni. Ha nem teszi, akkor a ettől az állandó hőmozgástól a cementkötések elfáradnak, idővel eltörnek és a burkolat 1-2 év alatt felválik.

- Egy jó vízszigetelésnek repedés áthidalónak kell lennie! Ugye nem lepődünk meg ha láttunk egy repedést egy aljzaton! Ha burkolás előtt látjuk, akkor valahogy kezeljük is. De mi történik, ha a repedés a burkolás után keletkezik? Ha a vízszigetelés képes áthidalni a repedést akkor semmi különös, ha nem képes, akkor bizony baj van. A terasz átázik, az esztrich felfagy, a medence ereszt. A repedés áthidalás is egy elengedhetetlen tulajdonság!

- Egy jó vízszigetelésnek fagytűrőnek kell lennie! A vízszigetelés hidegben sem veszítheti el a fenti tulajdonságait , mert az aljzat ekkor is mozog, zsugorodik, tágul. Ha elmerevedik és eltörik, akkor az már nem egy működő vízszigetelés. Nem nehéz belátni, hogy erre is szükség van!

- Egy jó vízszigetelésünk páraáteresztőnek kell lennie! Amikor a vízszigetelésünk alá bejut valahonnan a víz, az is gond lehet. Ha a víz bejutott a szigetelés alá, akkor idővel igyekszik el is távozni onnan. Ezt leggyakrabban pára formájában teszi, és a keletkező páranyomás bizony képes lenyomni a teljes burkolatunkat. Azonban a cementes Mapelastic termékek ugyanúgy működnek mint a ruhaiparból jól ismert Goratex anyag. Képesek átengedni az alulról jövő párát miközben a felülről érkező vizet zárják. Így nem alakul ki páranyomás, ami tönkretehetné a burkolatot.

- Egy jó vízszigetelésnek öregedésállónak kell lennie! A vízszigetelések az elmúló évek alatt sem mehetnek tönkre. Sok olyan építőanyagot ismerünk, amik csak néhány évet bírnak, azonban ezeket általában könnyű cserélni.. Elengedhetetlen, hogy egy burkolat alatti vízszigetelés akár évtizedeken át is megőrizze pozitív tulajdonságait.

…és ezek csak a legfontosabbak.

Ha egy burkolat alatti vízszigetelésre van szüksége, és nem akar pórul járni, akkor a Mapelastic termékcsalád termékei között mindig találunk megfelelőt!

Használja bátran…mindenhova!