Zenélő szélturbinák termelik az áramot

A hatalmas átmérőjű vikingkürt turbinákat bármilyen tengerparti kikötőben fel lehet állítani, ahol megfelelő erősségű a szélmozgás. A kürtök ugyanis befogják a szelet, majd felgyorsítják a szél erősségét, ahogy áthalad a levegő hajlított cső alakú formákon, ezáltal energiát termelnek. Az energiatermelés közben a kürtökön lévő lyukakon keresztül pedig még különböző hangok is megszólalnak. Így kapcsolódik össze a művészet, az építészet és a megújuló energiaforrást alkalmazó tiszta energiatermelés, ami a Land Art Generator Initiative pályázat alapfeltétele. Fenntartható tervezési megoldásokat várnak művészi kivitelezésben,- írja az Impress Magazin.


A szél koncertje…


A kürtök alsó részén kialakított lyukakon keresztül az ábécé betűivel megfeleltethető hangok szólalnak meg. A turbinákból olyan szavak hangi megfelelői szólalnak meg, melyek utalnak a természeti erőkre, például „nap”, „szél”, „víz”, „jég”. A különleges koncertet a kürtök belsejében felállított állványokról is meg lehet majd hallgatni.

A terv szerint mindegyik szélturbina hármas egységeket alkot majd, melyhez egy nagy egy közepes és egy kicsi kürt tartozik. A négy egység együttesen alkotja a szélerőművet, mely zenélve, zengve termeli az áramot a tengerparti kikötőkben. Az elképzelés szerint a zenélő szélturbinák újrahasznosított fa és a fém anyagok felhasználásával készülnének, hogy minél kevesebb legyen az előállításuk során a környezeti terhelés.


Forrás: piacesprofit.hu