(+36) 42 408 509tuzepkovacs@tuzepkovacs.hu
Skip to main content
dummy 12 perc
Nagy Szabolcs

Állami otthonfelújítási támogatás és hitel

3 millió forint a maximális támogatás

2021 januárjától új támogatási források nyíltak meg, amelyek a lakás, ház felújítását könnyítik meg. A támogatást gyermekes szülők, családok vehetik igénybe. A finanszírozott tevékenységek köre kiterjed csaknem az összes felújítási munkára, még beépíthető háztartási gépek beszerzésére is. Van azonban néhány fontos feltétel.

A 2021-es évtől legfeljebb hárommillió forinttal támogatja az állam a lakások, házak felújítását*. A támogatást szülők igényelhetik, ha legalább egy gyermek velük él. Minden család egyszer élhet a támogatással, amelynek összege a számlával igazolt felújítási költségek fele, legfeljebb hárommillió forint. Fontos, hogy a támogatási összegben az anyagköltség és a munkadíj 50-50%-os arányban számolható el. A támogatás nem elérhető, ha valaki csak munkadíjra, vagy csak anyagköltségre szeretné igénybe venni.

A maximális, 3 millió forintos összeg akkor hívható le, ha az összköltség eléri a 6 millió forintot, és ezen belül a részköltségek – anyag, illetve munkadíj – fele-fele arányban oszlanak meg. Ha valamelyik nem éri el a lehetséges támogatás felét, akkor az igénylő csak a kisebb tétel kétszeresét kaphatja meg.

Kik igényelhetik?

A lakásfelújítási támogatást igényelhetők köre a gyermekes családok, de ez önmagába még nem elég a folyósításhoz. Számos feltételnek kell megfelelni.

 • Legalább egy, a szülőkkel együtt lakó gyermek szükséges a támogatáshoz. A legalább 12 hetes magzatok és a 25. életévüket még be nem töltött, együtt lakó gyermekek is beszámítanak. A gyodra (Gyermekek Otthongondozási Díja) jogosító gyermekek esetében nincs életkori határ.
 • Egyszülős családok és különélők, elváltak is élhetnek a lehetőséggel, utóbbiak esetében az a fél jogosult rá, aki neveli a gyermeket. Ha mindketten 1-1 gyereket nevelnek, akkor legfeljebb
  1,5-1,5 millió forintot vehetnek igénybe. Az egyik fél – aki éppen nem tervez felújítást – dönthet úgy, hogy lemond a saját részéről, és átadja a támogatásra a jogot a másiknak, aki így a teljes, 3 milliós összegre jogosulttá válik.
 • A támogatás abban az esetben igényelhető, ha az igénylő(k), illetve a kiskorú gyermek a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal rendelkeznek.
 • Az igénylés időpontjakor legalább egy éve a bejelentett lakásban kell laknia a szülőknek és a gyermek(ek)nek.
 • Legalább 1 éves, maximum 30 napra megszakított folyamatos társadalombiztosítási jogviszony kell a támogatáshoz (vállalkozók esetében is). Mentesülnek a TB jogviszonyra vonatkozó elvárás alól azok az igénylők, akik gyermekük után otthongondozási díjat vagy ápolási díjat kapnak.
 • Az igénylőnek nem lehet köztartozása. (A banki adóslistán – KHR – szereplés nem minősül köztartozásnak, így az nem számít kizáró oknak.)

Hogyan folyósítják?

A támogatás az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig, egy összegben igényelhető. A folyósítást követő hat hónapban bármikor ellenőrizhetik kormányhivatalok, hogy az igénylők a támogatást valóban olyan munkák elvégzésére fordították, amire igényelték.

A számla nem elég!

Félreértésre adhat okot, hogy a legtöbb tájékoztatóban az szerepel, hogy a kifizetéshez a számlák bemutatása szükséges. Ez azonban nem elegendő. Fontos, hogy a vállalkozóval, vagy vállalkozókkal szerződést kössünk, ezt is csatolni kell a támogatási kérelemhez. Emellett be kell mutatni a számlák kifizetését igazoló dokumentumot. Ez lehet egy bevételi bizonylat a munkát végző szakembertől, vagy banki átutalási bizonylat. Arra is figyelni kell, hogy ha a megrendelő nem maga szerzi be a szükséges anyagokat, hanem azt is a vállalkozóra bízza, ebben az esetben nem elég a végszámla, külön részletezni kell, hogy ebből mennyi volt az anyagköltség, és mennyi a munkadíj.

Rokonok kizárva

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a vállalkozó által kiállított olyan számla érvényes, amelyről a vállalkozó az általános forgalmi adóról szóló törvény (áfa-törvény) szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette. Nyugta nem, csak számla fogadható el.

A rendelet csak az 5%-os áfát tartalmazó számlát zárja ki a támogatási körből. A 0%-os és 27%-os általános forgalmiadó-tartalommal kiállított számla figyelembe vehető.

A vállalkozó által kiállított számlát csak akkor fogadják el, ha a vállalkozó sem az igénylőnek – együttes igénylés esetén egyik igénylőnek sem – közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ugyanez vonatkozik arra, ha a felújítást nem egyéni vállalkozó végzi, hanem gazdasági társaság. Ebben az esetben az igénylő a felújítást végző gazdálkodó szervezetnek nem lehet tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Ugyanígy nem lehet tag, munkavállaló vagy tisztségviselő az igénylő/igénylők közeli hozzátartozója. Tehát a felújítási kivitelezést végző vállalkozásban például nem lehet tulajdonos vagy alkalmazott az igénylő, így saját magának nem számlázhat.

Önerőhöz is adnak hitelt

A támogatási maximumot nem kell kimeríteni, kisebb felújításokra is érdemes igénybe venni a lehetőséget. Természetesen mindenki akkor jár jól, ha eléri a 6 milliós keretet, ami után igénybe veheti a 3 milliós támogatási összeget. Amennyiben valaki tervez felújítást, de nem rendelkezik megfelelő saját tőkével, egy speciális, kifejezetten az otthonteremtési támogatáshoz kialakított hitelkonstrukcióval is finanszírozhatja az önrészt.

A családok otthonuk felújítására igen kedvező, 3%-os kamatozású, legfeljebb 6 millió forint összegű, jelzálog alapú lakáshitelt is felvehetnek. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben** jelent meg.

A hitel az otthonfelújítási támogatáshoz szorosan kapcsolódik, ugyanis a támogatás összegével a munkálatok befejezését követően automatikusan csökkentik a hiteltartozást. A futamidő maximum 10 év. Az új hitelkonstrukció 2021. február 1-től elérhető.

Aki így szeretné finanszírozni otthona felújítását, annak először a banki hitelt kell igényelnie. Ezután egy éve lesz arra, hogy benyújtsa az otthonfelújítási támogatásra is az igényt, vagyis egy éven belül kell beadni a számlákat az elkészült felújításról.

A hitel felvételének személyi feltételei megegyeznek azzal, amelyek az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez is szükségesek. A bank megvizsgálja, hogy az igénylő megfelel-e a támogatási program feltételeinek, illetve a támogatás igénylésekor a Magyar Államkincstár is ellenőrzi, hogy az igénylő jogosult-e a felújítási támogatásra.

Fontos, hogy bár a támogatás igénybevételét nem zárja ki, ha valaki szerepel a banki hitelinformációs rendszerben (KHR), a hitel felvételét ez meghiúsíthatja. Amennyiben a banki hitelbírálat alapján valaki nem jogosult a teljes hitelösszegre, egyéb piaci konstrukciókban, például személyi hitelben is gondolkodhat, ezek kamata azonban kevésbé kedvező, mint az otthonfelújításhoz kapcsolódó hitelé.

Segít a Hufbau!

Kérje munkatársaink tanácsát! Tájékoztatjuk az otthonfelújítási támogatás igénybevételének feltételeiről! Segítünk abban, hogy a lehető legmagasabb összegű támogatást megszerezze! Kedvezményes beszerzési lehetőséggel segítjük azokat, akik nálunk vásárolják meg a felújításhoz szükséges anyagokat!

Néhány példa

Ügyeljünk arra, ha egy 6 000 000 Ft-ba kerülő lakásfelújítást teljesen saját magunk kivitelezünk, úgy a támogatás nem vehető fel utána, mert nem számoltunk el munkadíjat. Ha azonban a felújítást végző szakember munkadíja 1 500 000 Ft, az anyagköltségünk pedig 4 500 000 Ft, akkor is csak 1 500 000-1 500 000 Ft után vehetünk igénybe 3 000 000 Ft támogatást. Mondhatjuk azt is: mindig az alacsonyabb összeg játszik a támogatás megítélésénél.

Vállalkozói díj  Anyagköltség  Felvehető támogatás

0 Ft      6 000 000 Ft    0 Ft

1 500 000 Ft    4 500 000 Ft    3 000 000 Ft

2 000 000 Ft    5 000 000 Ft    3 000 000 Ft

3 000 000 Ft    3 000 000 Ft    3 000 000 Ft

1 000 000 Ft    2 000 000 Ft    1 500 000 Ft

1 000 000 Ft    9 000 000 Ft    2 000 000 Ft

500 000 Ft       3 000 000 Ft    1 000 000 Ft

750 000 Ft       5 250 000 Ft    1 500 000 Ft

4 000 000 Ft    500 000 Ft       1 000 000 Ft

Mire vehető igénybe?

 • Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje.
 • Az épület szigetelése. (Lábazat-
 • szigetelés, hő-, hang-, illetve vízszigetelés.)
 • Tetőcsere, -felújítás, -szigetelés.
 • Lámpák vagy világítótestek beépítése vagy cseréje.
 • Melegvízrendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje.
 • Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, belső hálózatának kiépítése vagy cseréje.
 • Fürdő, WC létesítése.
 • Külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje, felújítása.
 • Kémény építése, korszerűsítése.
 • Klímaberendezés beépítése, cseréje.
 • Napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje.
 • Beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.
 • Belső tér felújítása: burkolat cseréje, felújítása, festés, tapétázás, galériaépítés, a belső lépcső kialakítása és cseréje. Szaniterek beépítése vagy cseréje, villanykapcsolók és dugaljak kialakítása és cseréje. Belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítése, cseréje vagy felújítása.
 • Nem lakás céljára szolgáló helyiség (nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása.
 • Kerítés építése.
 • Garázs építése, nyitott kocsibeálló kialakítása.
 • Terasz, loggia, erkély, előtető építése.
 • Térburkolat készítése, cseréje.
 • Télikert kialakítása.
 • Alapozási szerkezet megerősítése.
 • Meghatározott akadálymentesítési munkák, amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott.

Hol a legnagyobb az érdeklődés?

A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat – derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, reprezentatív kutatásából. Ezer fő bevonásával végezték a kutatást, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentálja a magyar lakosság összetételét.

A kutatás szerint a várakozások a 2008-as válság előtti időket idézik.
A tervek megvalósulása esetén egy éven belül mintegy 570 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatot. A legerősebb felújítási szándék a családi házak lakói körében tapasztalható, csaknem 18 százalékkal. A legkisebb korszerűsítési kedvet a panellakásokban élők körében mérték, 9,6 százalékos aránnyal. A tégla építésű társasházakban lakók tervei a kettő között helyezkednek el, 12 százalékos aránnyal.

Budapesten a megkérdezett háztartások lakóinak 12 százaléka, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban 13 és 14 százaléka, a községekben pedig 18 százaléka készül felújításra. A régiók közül Nyugat-Dunántúlon érezhető a legnagyobb aktivitás, ott a háztartások 16 százaléka készül valamilyen felújításra, de az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióban is az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység várható.

10 dolog, amire ügyelnie kell!

 1. 2020-ban kiállított számlák
  Kizárólag 2021. január 1. után kiállított számlákkal igazolt anyag- és munkaköltségekre lehet igényelni a felújítási támogatást.
 2. Megfelelő vállalkozót találjon!
  Arról, hogy ki lehet vállalkozó, fentebb már részletesen írtunk. Külföldi számla sem vállalkozási díjról, sem anyagról nem fogadható el, kivéve, ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal és a magyar jogszabályoknak megfelelően állítja ki a számlát.
 3. 25 év fölött
  A támogatáshoz fontos, hogy az együtt elő gyermek 25. életévének betöltése előtt be kell érkeznie a kérelemnek a Magyar Államkincstárhoz, addigra tehát be kell fejezni a felújítást és ki kell fizetni a számlákat.
 4. Friss lakcím
  Az igénylőnek és annak a gyermeknek, akire a támogatást igénybe veszi, legalább egy éve kell lakóhellyel kell rendelkeznie a felújított ingatlanban. Kivétel ez alól a frissen megszerzett lakás.
 5. Anyag/munkaköltség
  A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint lehet. A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.
 6. Legyen megfelelő TB!
  Az igénylőnek rendelkeznie kell legalább egy év társadalombiztosítási jogviszonnyal, amelyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.
 7. CSOK-os számla
  Nem fogadható el olyan számla, amelyet az igénylő a használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez és/vagy bővítéséhez igénybe vehető falusi CSOK igénybevételéhez már elszámolt.
 8. Fontos a vállalkozói szerződés
  A kivitelezést végző vállalkozóval 2021. január 1. után megkötött szerződéssel kell rendelkeznie az igénylőnek.
 9. Időben nyújtsa be az igényt!
  A kiállított számlák kifizetését a kölcsön folyósításától számított egy éven belül igazolni kell a hitelt nyújtó bank felé.
 10. Mire nem igényelhető támogatás?
  Nem igényelhető a támogatás például a szabadon álló bútorok beszerzésére (szobabútor), nem beépített gépek beszerzésére (mosógép, szárítógép), a lakás bővítéséhez plusz szobákkal, a tereprendezésre, gyepszőnyeg-fektetésre, tároló építésére, mobilgarázs beszerzésére, raklapra mint anyagköltségre, infraszauna beépítésére, riasztóberendezés beszerelésére.

*518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról Magyar Közlöny 2020. évi 259. szám

** https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/79b0fcb4072dc656915de0e95aefe6d44026e5ef/megtekintes

641/2020. sz. Korm.rendelet.

Kapcsolódó termékek