(+36) 42 408 509tuzepkovacs@tuzepkovacs.hu
Skip to main content
dummy 7 perc
archive

Ecowin, KNE

Ecowin, KNE

 width=

Az energiahatékony működéssel nem csak a jogszabályi kötelezettségek miatt érdemes foglalkozni, hiszen a kevesebb és hatékonyabb energiafelhasználás jó az embernek, jó a gazdaságnak és jó a Földnek is.

Egyes számítások szerint a KNE szabályoknak való megfelelés koncepciója azonos a passzívházakéval, ami egyben azt is jelenti, hogy az ily módon épült házak fenntartási költsége, rezsiszámlája is minimalizálható. Így valósul meg az, hogy kényszer ugyan a gondoskodás, de olyan kényszer, ami jövedelmező Önnek és családjának. De mit is jelent az, hogy KNE, vagyis Közel Nulla Energiaigényű egy épület?

A közel nulla érték azt jelenti, hogy az épületet annyira kell energiatakarékossá alakítani, hogy az erre fordított költség az épület becsült élettartama alatt megtérüljön.

Követelmény az is, hogy a közel nulla energiaigényű épületeknél az éves energiaigény 25 százalékát megújuló energiaforrásból az épületen, illetve a telken belül kell előállítani.

Beszámolható az épület ablakain érkező szoláris nyereség is, így akár az ablakok délre tájolásával is teljesíthető a követelmény, de megújuló energiát hasznosító gépészeti berendezés alkalmazásával is. Szakértők szerint ezek a követelmények még mindig enyhék, így – felkészülve a későbbi esetleges szigorításokra – érdemes lehet az előírtnál 20 százalékkal szigorúbbra tervezni az épületeket.

Az Európai Unió épületenergetikai direktívája nyomán hazánkban is új rendeleti szabályozások születtek, amelyek az építési tervezési módszereket és követelményeket módosították.

2018. január 1-től nagyfokú változások léptek életbe az épületekkel szemben támasztott energetikai előírások vontakozásában, ami miatt minden benyújtott építési-engedély, illetve bejelentés, továbbá a jelentős felújítások esetében is nagyfokú figyelmet kell biztosítani a költségoptimalizált energetikai követelményszintekre.

Már a 2018-ban használatba veendő épületekre is sokkal komolyabb előírások vonatkoznak, 2019 és 2021 után pedig még nagyobb fokú szigorítások következnek. A követelményeknek való megfelelőségben nagy szerepük van az egymással kompatibilis, okos építőanyagoknak, melyek kiválasztásához több évtizedes piaci tapasztalat alapján nyújtunk információkat kiadványunkkal.

Hufbau. Mesteri Szinten!

Hufbau Ecowin®
Hufbau Ecowin® minősítést viselhetnek azok a termékek, melyek
a Közel Nulla Energiaigényű épület kivitelezését
támogatják.

Kapcsolódó termékek