(+36) 42 408 509tuzepkovacs@tuzepkovacs.hu
Skip to main content
dummy 6 perc
archive

Eresz karbantartása

A kertesházakban élők gyakran hangoztatják, hogy sosem fogynak a ház körüli teendők

A kertesházakban élők gyakran hangoztatják, hogy sosem fogynak a ház körüli teendők, azonban egy kis körültekintéssel, állandó ellenőrzésekkel számos probléma kialakulását megelőzhetjük. Így van ez az ereszekkel is.

Noha, azt gondoljuk, jól ismerjük házunkat, gyakran ez nem terjed ki minden apró szerkezeti részletre, amely épületté teszi otthonunkat, csak mert egyes elemek felügyeletére nem terjed ki napi rutinunk. Talán így vagyunk az eresszel is, mert amíg nincs vele gond, szinte fel sem tűnik, hogy ott van…

Mik az eresz főbb részei?

A legegyszerűbb ereszrendszer is számos apró részből tevődik össze, amik különféle módokon kapcsolódnak egymáshoz és az épülethez, de alapvetően két nagyobb szekcióra tudjuk az egészet tagolni: ereszcsatornára és ejtőcsőre. Az ereszcsatorna a háztetővel párhuzamosan futva gyűjti magába az esővizet és vezeti el az ejtőcsőig, ami elvezeti azt így biztosítva, hogy csapadék esetén az ne folyjon minden ponton a tetőről.

Mivel az időjárási körülmények, azaz leginkább házunk eső elleni védekezését szolgálja, fontos, hogy időtálló anyagból készüljön, illetve hogy figyelmet szenteljünk rendszeres karbantartására, mert egy hirtelen jövő probléma megoldása bizony komoly kihívást jelenthet

Hogyan tartsuk karban?

Az eresz kapcsán a legfontosabb, amire figyelnünk kell, az egyértelműen az ereszcsatorna rendszeres időközönként történő takarítása. Különösen fontos ez akkor, ha magas lombhullató fák vannak otthonunk körül.  Természetesen e feladat elvégzésére is könnyedén találhatunk szakembert, de amennyiben vannak hozzá megfelelő eszközeink és megfelelő figyelemmel, biztonságosan el tudjuk végezni a feladatot, magunk is hozzáfoghatunk.

Az ereszcsatorna hulladékoktól való megtisztítása nemcsak a víz elvezetése miatt fontos, hanem amiatt is, mert ha nagyobb súlyú törmelék, levél, vagy téli időszakban jég gyűlik össze benne, akár a rendszer stabilitását is veszélyeztetheti. Még nagyobb nehézség lehet, ha az összegyűlt anyagot a víz az ejtőcsőbe mossa és az eldugul, mert így a víz nem tud lefolyni és közvetlenül az ereszcsatornából tör majd így ki, eláztatva a ház falát – és akár minket is, arról nem is beszélve, hogy az eldugult ejtőcső akár szét is jöhet, amit aztán már csak szakember fog tudni helyrehozni.
Ha nem szeretnénk a takarítással bajlódni, megfontolandó az ereszburkolatok felszerelése, amik meggátolják, hogy nagyobb szennyeződés jusson a rendszerbe. Ezekből már rengeteg variáció megtalálható a piacon. Az alumínium burkolatok kellemes megjelenést biztosítanak, valamint újrafestessél sem kell bajlódni.

A felgyülemlett törmeléken kívül az ereszben, illetve annak környékén kisállatok, rovarok, madarak, rágcsálók is okozhatnak gondot, amit szintén fontos időben észrevennünk nemcsak otthonunk, hanem akár az állatok védelme érdekében is.

Idővel azonban legalaposabban takarított ereszek is öregedni kezdenek, ezért fontos, hogy azt is figyeljük, vannak-e rajtuk esetleg repedések, lyukak, nagyobb rozsdafoltok, mert ha igen, érdemes az érintett elemeket mielőbb cserélni.

 

Röviden összefoglalva: csak egy kis odafigyeléssel az ereszünk élettartamát jelentősen meg tudjuk hosszabbítani és sok bosszankodástól is meg tudjuk kímélni magunkat.

Kapcsolódó termékek