(+36) 42 408 509tuzepkovacs@tuzepkovacs.hu
Skip to main content
dummy 6 perc
archive

Padlóburkolat kisokos

Padlóburkolat kisokos 2. - Konyha

Padlóburkolat kisokos 2. – Konyha

Sorozatunk első részében a nappalival kapcsolatban jártuk körül a megfelelő padlóburkolat kiválasztásának problémakörét, most pedig a konyha kerül sorra.

Ha teljesen le akarjuk csupaszítani a tényeket, a konyha egy olyan helyiség, ahol dolgozunk: főzünk, tálalunk, mosogatunk, ami bizony gyakran kosszal és nagyobb mennyiségű nedvességgel is járhat. Nem kérdés tehát, hogy az ideális konyhai padlóburkolat két kitételnek mindenképpen meg kell feleljen, azaz legyen

  • tartós és nedvességtűrő,
  • könnyen tisztítható.

Fentiek tükrében teljesen egyértelmű, mi az, amit mi nem javasolnánk, ez pedig bármiféle szőnyeg. Nagyszüleink konyhájában a hideg burkolatra gyakran terítettek itt-ott szőnyeget, ezzel biztosítva egy kis extra szigetelést, manapság azonban ezt a funkciót alapesetben valami más anyag már a padlóburkolat alatt betölti, így még a „csak hogy a lábunk ne fázzon” magyarázat sem helytálló többé.
Arról nem is beszélve, hogy ha őszinték akarunk lenni, ezek a bizonyos szőnyegecskék valószínűleg mind barnák vagy szürkék voltak, amennyire emlékszünk rájuk – pedig nagy valószínűséggel eredetileg nem ezekben az árnyalatokban készültek, csak nyomot hagyott rajtuk a használat.

Mit válasszunk?

Ezerféle különböző szín, mintázat létezik minden padlótípushoz, így ezekre most nem térnénk ki, csupán az alkalmazható megoldások közül tekintünk át néhányat, a klasszikustól a modernig.

Járólap

A legáltalánosabban használt megoldás a járólap, amit elmondhatatlan mennyiségű különböző színben, méretben és formában tudunk megvásárolni. Attól függően, milyen anyagból és minőségben készültek, igen különböző árakon juthatunk hozzájuk, léteznek például igen prémium minőségű kerámia járólapok is.

Használatuk ideális, mert tartósak, könnyen tisztíthatók és kétség kívül nagyon jól ellenállnak a nedvességnek. Amire oda kell figyelnünk kiválasztásukkor, hogy olyat válasszunk, ami nem túlzottan csúszik, hiszen elkerülhetetlen, hogy némi víz, zsiradék ne kerüljön rá és van pár olyan típus, ami ezek hatására (vagy már ezek nélkül, önmagában is) extrém módon csúszós lesz.

Lehelyezésükhöz érdemes szakembert hívni, mert a rosszul lerakott lapok elmozdulhatnak vagy könnyen törhetnek. Fontos a fúgázásra is odafigyelni: lehet azt gondoljuk, remekül mutat majd a választott lapokhoz a fehér fúga, de a jobban használt részeken az várhatóan igen hamar el fog szürkülni, így a gondos takarítás ellenére is konyhánk koszosnak hathat.

Vinyl

Egyre nagyobb teret hódít a vinyl. Már a nappalik kapcsán is említettük őket, kiemelve, hogy ezek bizony nem azok a régi törékeny, ronda burkolatok, amire PVC néven emlékszünk: minőségi, újrahasznosított anyagból készült tartós, vízálló felületet hozhatunk velük létre. Röviden: minden olyan tulajdonsággal bírnak, ami a konyhában ideális lehet, ráadásul még letfektetni is könnyű őket.

Érdemes a régi ellenérzéseinket félretenni és megnézni pár lehetőséget, valószínűleg találhatunk pár meglepő megoldást is. Ha emellett döntünk, mindenképpen figyeljünk arra, hogy magas kopásállóságut válasszunk, máskülönben hamar lesz egy világosabb folt a konyhánkban a tűzhely és a mosogató között.

Keményfa padló

nappalik esetében is írtuk: ha ilyen padlóról ábrándozunk, mindenképpen már a tervezési folyamat során kérjük ki szakértő véleményét, hogy biztosak lehessünk benne, használható és jól is fog mutatni ott, ahová elgondoltuk.
Fontos átgondolni, utánajárni, milyen megoldásokat kell alkalmazni, hogy tartós felületet kapjunk, mennyire koszolódnak ezek, hogy kell őket karbantartani.

A fentieken túl még számos további megoldást is létezik, mi most a legáltalánosabbakat próbáltuk összeszedni. További segítségért, tanácsért térj be bátran hálózatunk bármelyik boltjába, a kollégák örömmel válaszolnak kérdéseidre!

Kapcsolódó termékek