(+36) 42 408 509tuzepkovacs@tuzepkovacs.hu
Skip to main content
dummy 10 perc
Archive

Padlóburkolat kisokos 3. – Fürdőszoba

Nézzük a tényeket: a fürdőszobát mindenki használja, ha nagy a család, akkor naponta akár több tucatszor van benne „látogató”

Ha fürdő, akkor padlólap, mert az bírja a nedvességet és könnyű takarítani! Vagy mégsem? Padlóburkoló sorozatunk harmadik része következik.

Amikor egy fürdőszobát képzelünk el, valószínűleg csempével, padlólappal burkolt helyiségre gondolunk, de a modern technológiáknak köszönhetően azért már ennél több megoldás közül tudunk válogatni.
Nézzük a tényeket: a fürdőszobát mindenki használja, ha nagy a család, akkor naponta akár több tucatszor van benne „látogató”, szóval a megfelelő padlóburkolat képes kell legyen ellenállni ekkora forgalomnak és hát persze a használat jellegéből adódóan a nedvességnek is. Talán nem is gondolnánk, hogy mennyi olyan lehetőség közül választhatunk, ami a fenti kívánalmaknak megfelel.
Lényegében a konyha kapcsán említett megoldások közül tudunk it is válogatni, ezekről írtunk most picit más megközelítésben.

1.) Padlólap

Az igazi klasszikus, elképesztő forma-, szín- és méretválasztékban: nincs olyan méretű, formájú – és talán stílusú fürdő, amihez ne találnál passzoló megoldást. Van pár alapszabály, amit kiválasztáskor érdemes szem előtt tartani, mint például, hogy milyen méretű és megvilágítású furdőbe milyen méretű és színű padlólappal (és csempével) érdemes gondolkodnunk, illetve ezekhez milyen fúgát használjunk, de erről korábban már írtunk, így ezt nem részletezzük most.

Ha olyan burkolatot keresel, amit magad is könnyen le tudsz helyezni, nem biztos, hogy ez számodra az ideális megoldás, bár tény, számos remek „csináld magad” videó áll a témában rendelkezésre.

Ami viszont biztos: könnyen tisztítható, külön karbantartás nem igényel, így akár évtizedekig nagy megelégedéssel használhatod. Ehhez kapcsolódóan még egy tipp: ha nem szeretnéd hamar megunni, szokták javasolni, hogy a nagyon mintás darabokat inkább kerüld el…

Azt mindenképp javasoljuk, hogy ne a legolcsóbb megoldást válaszd és nagyon figyelj rá, hogy ne legyen túl csúszós a felülete, hiszen kevés veszélyesebb dolog van annál, mint pl. a kádból kilépve megcsúszni.

2.) Természetes kőburkolat

Még ez sem az a típus, amit javasolnánk, hogy te magad tegyél le, már csak azért sem, mert ezek drága anyagok, így kár lenne bennük kárt tenned. Tisztán tartásuk, ápolásuk is nehézkesebb, de még a padlólapoknál is tartósabbak és kétség kívül sokkal elegánsabb, exkluzívabb megjelenésűek (sokak számára ez is nagyon fontos tényező).

A márvány és gránit mellett már számos más típusból is válogathatsz, mint pl. mészkő, terméskő és mintázatot tekintve is széles a választék.

3.) Keményfa

Igen, akár a fürdőben is!
Megfelelő lakkozással jól bírja a nedvességet, de rendszeres ápolást igényel. Ami mindenképpen előnye a korábban említett két megoldással, a padlólappal és a természetes kó burkolattal szemben, hogy nem olyan kemény és rideg: a kádból zuhanyzóból akár közvetlenül a fára is ki tudunk lépni, nem feltétlenül szükséges kilépőszönyeget használni, ami a különböző köburkolatok, csempék esetén szinte elmaradhatatlan kelléke a fürdőnek.

Amire mindenképpen figyelj, ha fa burkolatot szeretnél: semmiképp se olcsóbb, puha fát válassz, mert az hamar tönkremenne, ragaszkodj a minőségi, tartós, kemény fapadlóhoz, még ha ez jóval drágább is. Ehhez is javasoljuk, hogy kérd szakember segítségét és az ápolásához is kérj tanácsot!

4.) Parafa

Ha természetes megoldást keresel, amit ráadásul magad is le tudsz tenni, akkor ideális lehet számodra a parafa: tekercsben vásárolható, csak megfelelő méretre kell vágnod és már rakhatod is a helyére. Az se probléma, ha van alatta pl. kő, a lényeg csak annyi, hogy egyenletes, gödröcskéktől mentes felületre helyezd le – mivel a parafa vékony, minden talajhiba látszani fog lehelyezése után.

Írtuk már korábban, hogy mivel fakéregből készül, a parafa burkolat elkészítéséhez nincs szükség fák kivágására, tehát ez egy olyan környezetbarát megoldás, ami közel hozhatja hozzád a természetet. Puha, meleg és vízlepergető, de nem vízálló! Ahhoz, hogy a ráfolyó víztől ne keményedjen meg és törjön szét, szükség lehet felületkezelésre, de ez sem nagy ördöngösség, magad is meg tudod oldani. Ahhoz, hogy hogyan csináld, minkenképp kérd hozzáértő tanácsát!

5.) Vinyl

Egy másik könnyen kezelhető, szakértő nélkül is lehelyezhető burkolattípus a vinyl. Erről is írtunk már korábban, hogy semmiképp nem a régi PVC burkolatokra kell ennek kapcsán gondolni: strapabíró és ráadásul még környezetbarát megoldás is, hiszen újrahasznosított műanyagból készül. Ugyan az igaz esetében, mint amit a parafa burkolatnál írtunk: egyenletes, gödröcskéktől mentes felületre helyezd le – mivel vékony, puha anyag, minden talajhiba látszani fog lehelyezése után.

Nincs olyan mintázat gyakorlatilag, amivel nem érhető el, legyen szó imitált faburkolatról, csempéről, lényegében bármiről. Vízálló és jól bírja a strapát, megfelelő minőség választása esetén nem kell attól tartanod, hogy megkeményedik és szétreped.

6.) Öntött felületek: műgyanta és beton

Ezek azok a modern megoldások, amikkel egyre gyakrabban találkozunk már a fürdőszobákban is. Míg a beton a letisztult és indusztriális megoldások kedvelóinek lehet szimpatikus, a műgyanta a végtelen rendelkezésre álló színárnyalatnak köszönhetően az elegánstól az extravagánsig mindenféle stílushoz kínál megoldást. Egyik esetében sem javasoljuk, hogy magad állj neki, mert ha hibázol, az nem csak pénzveszteséggel járhat, de kijavítani sem lesz egyszerű.

 

Ha fürdőszobád padlóját tervezed, van pár tényező, amiket mindenképpen érdemes figyelembe venned, így pl. mennyi a rászánt kereted, magad szeretnéd-e a burkolást megoldani és hogy mennyire fontosak számodra a környezetvédelmi szempontok.
A fenti felsorolásunkkal talán tudtunk egy kis iránymutatást adni, mik a lehetőségeid, merre érdemes elindulnod. További kérdéseiddel keresd nyugodtan hálózatunk munkatársait a boltokban, készséggel állnak rendelkezésedre!

 

Kapcsolódó termékek