(+36) 42 408 509tuzepkovacs@tuzepkovacs.hu
Skip to main content
dummy 10 perc
archive

Utólagos hőszigetelés előnyei

Miért nem érdemes sokáig húzni, mit nyerhetünk vele, ha minél előbb belevágunk?

Régi építésű házak esetén idővel felmerül az utólagos hőszigetelés kérdése. Nagyon egyértelműnek tűnik ennek szükségessége, mégis anyagi megfontolások és a munka nagysága miatt sokan halogatják a megvalósítást.

Miért nem érdemes sokáig húzni, mit nyerhetünk vele, ha minél előbb belevágunk?

Energetikai kérdések

2012 január 1-jétől kormányrendelet teszi kötelezővé épületek építésekor azok használatbavételéhez, illetve értékesítéséhez, hosszú távú bérbeadásához energetikai tanúsítvány készíttetését. A tanúsítvány az adott épület energiahatékonyságának szintjét mutatja meg, ami nagyon leegyszerűsítve annyit tesz, hogy az épület éves energiafogyasztását hasonlítják össze  egy ugyanolyan méretű, alakú és rendeltetésű épület energiafogyasztásával, amelyik éppen megfelel a jogszabályban rögzített pillanatnyi energetikai követelményeknek.

Ha se eladást, se bérbeadást nem tervezünk, mi hasznunk lehet ebből, miért érdemes elkészíttetnünk?

A tanúsítvány egy fontos részét képezik a tanúsító javaslatai, amiből számos információt kaphatunk otthonunk hőtechnikai, épületgépészeti hiányosságairól. A szakember iránymutatást adhat ebben ahhoz, hogy tudunk a lehető legkisebb ráfordítással a lehető legjobban megtérülő korszerűsítéseket elvégezni, ezzel pedig életterünket komfortosabbá és hosszú távon fenntartóhatóbbá tenni.

Csökkenő energiaköltségek

Egy ház energiahatékonyságának mértéke nem kizárólagosan a szigetelésen múlik, nagyon fontos a megfelelő épületgépészeti (fűtés, levegőztetés) megoldások alkalmazása is, az azonban tény, hogy házunk megfelelő szigetelésével az energiafelhasználását, ennek hétköznapi vetületét tekintve különösen a fűtésszámlát drasztikusan csökkenthetjük. Egy régi épület teljes körű szigetelésével (homlokzat, tető, födém, lábazat) akár 70% is lehet az energia megtakarítás mértéke, de ha csupán a homlokzaton végezzük el a munkálatokat, akkor is elérhetünk 20-30%-ot.

Ennek az energiamegtakarításnak a pénzben kifejezhető értékével, a rezsiköltség csökkenésével szokás számolni beruházásunk megtérülését, míg azonban azt számolgatjuk, a megspórolt energiamennyiség díja mikor fedezné költségeinket, azért ne feledkezzünk meg a felújítás számos más pozitív hozadékáról!

Az utólagos szigetelés további előnyei

  • Melegebb tél, hűvösebb nyár

A hőszigetelés lényege nemcsak abban áll, hogy kevésbé szökik majd így ki a meleg – hanem kintről is nehezebben jut be. Az épület falai kevésbé melegszenek fel nyáron, így a belső terek levegője is hűvösebb marad, ezáltal kellemesebbé téve az ottlétet.

  • Hangszigetelés

Nem csak a hő, hanem a hang is nehezebben áramlik majd ki-be, így a külső zajokat is jobban ki tudjuk zárni – illetve bent tudjuk tartani.

  • Nincs több nedvesedő fal

A megfelelő szigeteléssel a falak hőingadizása, így a nedvesedés, páralecsapódás és az ezek miatt bekövetkező penészedés is megszüntethető, ami túl a kényelmi szempontokon egészségügyi okokból sem elhanyagolható szempont.

  • Esztétikusabb megjelenés, hosszabb élettartam

A külső szigetelés felhelyezése teljesen megváltoztatja házunk külső megjelenését, ami nem csupán esztétikai értékkel bír, de hozzájárul az épület állagának megóvásához is.

  • Csökkenő károsanyag-kibocsátás

Kevesebb fűtés, kevesebb károsanyag-kibocsátás – környezetbarátabb otthon.

  • Megnövelt érték

Egy jól hőszigetelt, jobb energiatanúsítvánnyal rendelkező ház nagyobb értéket képvisel a piacon.

Egy lakóépület szigetelése tehát nem csak az energiaköltségek megtakarításáról szól. Amikor az elérhető „hasznunkat” mérlegeljük, érdemes a fenti tényezők mindegyikét figyelembe venni, hiszen bár közülük több konkrét pénzügyi előnnyel nem jár, de a hétköznapjaink, otthoni komfortérzetünk szempontjából mindenképpen komoly változást jelent.

Kapcsolódó termékek