(+36) 42 408 509tuzepkovacs@tuzepkovacs.hu
Skip to main content
dummy 9 perc
Archive

Hidegburkolás, melegburkolás – mi a különbség?

Miért fontos tisztában lenni, hogy hideg- vagy melegburkolat kerül lehelyezésre?

Ha otthonunkban burkolási munkálatok zajlanak, a szakemberek gyakran használnak olyan kifejezéseket, amik valószínűleg számunkra nem világosak. Egyáltalán nem probléma, ha érdeklődőek vagyunk és pár dologra rákérdezünk – persze anélkül, hogy őket a munkájukban zavarnánk – de talán nem baj, ha a legalapabb dolgokról már előzetesen tájékozódunk.
Például az jó, ha tudjuk, hogy épp meleg-, vagy hidegburkolat kerül lehelyezésre…

Honnan jönnek az elnevezések?

Az elnevezések valójában nagyon is beszédesek, segítségükkel könnyedén azonosíthatjuk is az egyes burkolatfajtákat.
 width=Hidegburkolatnak azokat a ridegebb, merev burkolatokat nevezzük, amik tapintásra hidegek, testünktől hőt vonnak el, ezek jellemzően különböző kőzetekből, ásványi anyagokból készülnek. Ezzel szemben a melegburkolatok értelemszerűen rugalmasabb, kevésbé hűvös anyagok.

Mik tartoznak az egyes kategóriákba?

A fentiek alapján bizonyára már egyértelmű a burkolóanyagok besorolása.
Hidegburkolatok közé a különféle

  • csempék,
  • padlólapok,
  • kőburkolatok sorolhatók.

A melegburkolatok közé a

  • különféle fa alapanyagú burkolatok (parketta, laminált padló),
  • a műanyag burkolatok (vinyl, pvc) és a
  • mindenféle szőnyegek tartoznak.

Melyik a népszerűbb?

Manapság a hidegburkolatok használata elterjedtebb, de ez köszönhető annak is, hogy ezeket sokkal több helyiségben, sőt, a falakon is, nemcsak a padlón tudjuk használni.
A hidegburkolás korábban a kőműves szakma részét képezte, de az 1980-as években azonban számos új anyag és technológia jelent meg, ami új típusú, alaposabb ismereteket igényelt, így szép lassan külön szakmává vált. Nem is csoda, hogy míg laminált padló, vagy padlószőnyeg lerakásával sokan maguk is megbirkóznak, csempét vagy járólapot csak kevesen állnak neki szakember segítsége nélkül lerakni

Miért fontos tisztában lenni, hogy hideg- vagy melegburkolat kerül lehelyezésre?

A felület előkészítése során is vannak fontos különbségek, így például nem mindegy, hogy milyen aljzatkiegyenlítő kerül felhasználásra. Még ha szakemberrel dolgozunk is adódhat olyan helyzet, mikor az alapanyagok beszerzésébe esetleg nekünk is be kell segíteni, ezért fontos, hogy pontosan figyeljünk a beszerzéshez kapott instrukciókra, a megvásárolni kívánt termékek leírására.

Bizonytalanság esetén pedig mindképpen érdemes az eladók segítségét kérni!

 

Kapcsolódó termékek