(+36) 42 408 509tuzepkovacs@tuzepkovacs.hu
Skip to main content
dummy 15 perc
Archive

Padlóburkolat kisokos 1. – Nappali

Mi alapján döntsünk?

Ha a nappali padlóburkolatának kiválasztásáról van szó, akkor a helyzetünk egyszerre nagyon könnyű és nehéz is: számos megoldás közül tudunk választani, de megfontolt döntést kell hoznunk a számba vehető szempontok alapos mérlegelése után, hogy végül az igényeinknek leginkább megfelelő megoldás mellett dönthessünk. Ebben próbálunk segítséget nyújtani.

A padlóburkolat kiválasztásakor két fontos dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk: a nappali otthonunk egyik legnagyobb igénybevételnek kitett része, ugyanakkor épp mivel itt töltjük a legtöbb időt nemcsak strapabíró kell legyen a padló, de kellemes, otthonos érzetet is kell, hogy biztosítson.

Mi alapján döntsünk?

A döntésünk itt is nyilván két lábon fog állni, amiben jó esetben az ízlésünk ötvöződni tud a praktikummal, így biztosítva hosszú távú elégedettségünket. Alapvetően fontos tényezők a döntésnél, hogy

  1. mennyi időt töltünk a nappaliban,
  2. milyen célokra használjuk (van, ahol a nappali egyik sarka az étkező),
  3. van-e kisgyerek vagy kisállat a családban,
  4. mekkora összeget tudunk rászánni,

és természetesen még számos apróság is eszünkbe juthat. Érdemes ezeket előzetesen összeírni, hogy komplex képet kaphassunk, mielőtt döntenénk.

Padlószőnyeg – a puha megoldás

A házgyári lakások idejében a lakótelepi otthonok nagyobb részében padlószőnyegeket alkalmaztak, aztán szép lassan az ott lakók más burkolatokra cserélték ezeket. Használatuk visszaszorult, de még mindig sokféle anyagú és mintájú padlószőnyeg közül választhatunk.

Nappalikba első sorban rövidebb szálú, magas kopásállóságú padlószőnyeg választását javasoljuk.
Mintázat, szín és anyag tekintetében is nagyon széles a kínálat: legminőségibb megoldások gyapjúból készülnek, ám ezek igen drágák is. Léteznek kevert megoldások, gyakori a 80% gyapjú, 20% polipropilén arányú szőnyeg, de a legtöbb helyen 100% műszálas változatok közül fogunk tudni válogatni.
A műszálas megoldások magas víztaszító képességük miatt kifejezetten ajánlottak könnyen nedvesedő lakásba, azok ugyanis kisebb eséllyel penészednek be, illetve kisgyerekes otthonokba is ezt szokás javasolni könnyebb tisztíthatóságuk miatt.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a padlószőnyeg tisztán tartása összességében egyáltalán nem könnyű, így ha van allergiás a családban, vagy szőrét hullajtó kisállat, akkor mindenképpen valami más burkolatot javasolnánk. Ha ezek ellenére se nagyon nem tudunk lemondani egy kis hívogató puhaságról a nappaliban, kompromisszumos megoldásnak remek lehet egy másfajta burkolatra elhelyezett kisebb szőnyeg.

Kemény burkolatok

Manapság a nappalikban a különböző kemény burkolatok uralkodnak, a széles körben elterjedt és használt laminált padlók mellett gyakori a parketta, nem ritka a kövezett padló, teret hódít a vynil, de népszerűbbek a modern megoldások is, mint például a beton vagy a műgyanta.

Parketta

Minőségi, tartós – de törődést igényel: mindez elmondható a fa padlóburkolatokról.
Rengeteg különféle méretre vágott, más-más páccal ápolt és színezett parketta körül választhatunk, amiket ráadásul elképesztően változatos geometriai formákban lehet lefektetni, szóval igazán egyedi megoldásokra ad lehetőséget.
Felületük nem olyan jól állja a strapát, mint egy magasabb minőségű laminált padló, de mivel tömör fából vannak, felújíthatók: időről időre újra lehet (és ajánlott) csiszolni és lakkozni őket és így nagyon hosszú ideig örömünkre szolgálhatnak.

Laminált padló

Manapság kétség kívül ez a legáltalánosabban használt padlóburkolat a nappalikban.
Népszerűségének oka, hogy számos mintázattal, többféle minőségben és így már akár nagyon olcsón is elérhető, arról nem is beszélve, hogy lehelyezése sem bonyolult, így sokan ezt maguk, szakember segítsége nélkül végzik el.

Laminált padló vásárlásakor is érdemes figyelni arra, hogy magas kopásállóságú változatot válasszunk a nappaliba, mert a felső védőréteg kopásával a padló foltossá válik, ráadásul ezeken a részeken a vízállósága lényegében megszűnik, így takarításkor vizet köthet meg, felpúposodhat.

Járólap

Járólap elhelyezése nappaliban leginkább akkor javasolt, ha valaki a nagyobb, egybefüggő tereket nem szeretné különféle burkolatokkal megtörni, így pl. amerikai konyhás nappalikban.
Ebben az esetben is számos lehetős van játszani a formákkal, mintákkal és az olcsóbb megoldásoktól egészen a drágább, kerámia lapokig nagyon széles a kínálat.

Vinyl

Ha azt halljuk, hogy műanyag burkolat, akkor sokunknak a régi PVC megoldások jutnak eszükbe, pedig ez már valami egészen más. A vinyl sokkal strapabíróbb megoldás és számos modern, mutatós változatban is elérhető. Félelmetes, nem túl környezetbarát megoldásnak tűnik, hogy műanyagból készül, de a minőségi vinyl burkolatok 100% újrahasznosítottak.
Mindenképp előnye, hogy könnyen lehelyezhető és nem kell tartani attól sem, hogy recsegni fogn, ráadásul szinte korlátlan mértékben vízálló. Extra plusz, hogy megtévesztésig tud hasonlítani egy parkettázott vagy járólapozott felületre.

Beton, műgyanta

Ha van olyan burkolattípus, aminek semmiképp ne álljunk neki magunk, akkor az a beton és a műgyanta: mindkettő használata alapos felkészültséget és szakértelmet igényel.

Modern berendezésű terekben remekül tudnak mutatni, de alkalmazásuk nem minden esetben ajánlott: ha a kettő közül vágyunk valamelyikre, mindenképp vonjunk be szakembert a tervezési folyamatba is, mielőtt elköteleznénk magunkat. Nagyon mutatós, de költséges megoldásokról van szó ezért fontos, hogy tudjuk, valóban érdemes-e ott használni, illetve jól fog-e ott mutatni, ahová terveztük.

Felhasznált források:

https://www.realhomes.com/advice/how-to-choose-living-room-flooring

Kapcsolódó termékek