(+36) 42 408 509tuzepkovacs@tuzepkovacs.hu
Skip to main content
dummy 9 perc
archive

Vakolható homlokzati hőszigetelő rendszerek

Miért válasszunk vakolható homlokzati hőszigetelő rendszert?

Miért válasszunk vakolható homlokzati hőszigetelő rendszert?

A vakolt kőzetgyapotos homlokzati rendszerek iránt napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés, ami számos pozitív tulajdonságuknak köszönhető:

  • rendszerkomponenseik nem éghetők, tehát megakadályozzák a homlokzati tűzterjedést;
  • kiváló páraáteresztő tulajdonsággal rendelkeznek;
  • nincs értelmezhető hőmozgásuk, ami a homlokzatszínezés vonatkozásában szabad kezet ad a tervezőnek;
  • nem zsugorodnak, a gyártást követő pihentetés szükségtelen;
  • rovarok, madarak nem károsítják;
  • a kőzetgyapot nem minősül veszélyes hulladéknak, ezért kommunális hulladéklerakóban is elhelyezhető, sőt bontás utáni újrahasznosítása is megoldott.
Mire figyeljünk a felhelyezésnél?

A kőzetgyapot lemezek felhelyezéséhez ragasztásos és mechanikai rögzítést kell alkalmazni. A cél az, hogy a lemez felületének  legalább 40%-a ragasztott legyen, de a peremek mentén a ragasztásnak folytonosnak kell lennie. Az épület külső és belső sarkain a lemezeket kötésben kell elhelyezni. A lemezek felragasztását követően a lemezeket dübelekkel rögzíteni kell. A dübelezéshez csak minősített dübelt szabad használni.

100 m-es épületmagasságig m2-enként 6 dübelt kell felhasználni, de az épület szélein 8 m homlokzatmagasság alatt a dübelezés sűrítésére nincs szükség, míg 8 m felett a dübelezést sűríteni kell a nagyobb szélterhelés miatt. A rögzítések sűrítéséhez a szélső sávokat az épület alaprajzi méretei szerint kell meghatározni. A dübelezés nem helyettesíti a ragasztást, ugyanis a hőszigetelés és a külső vakolatréteg önsúlyából adódó csúsztatóerőt csak a ragasztás tudja felvenni. Erre figyeljünk oda a dűbelezésnél.

Amennyiben energiahatékony téglával készül a falazat, mindenképp figyelembe kell venni a gyártó ajánlásait, hogy a fal légtömörségének biztosítása érdekében szükséges-e külső légzárást biztosító külső alapvakolatot elhelyezni vagy sem.

Frontrock Super

 width=​A FRONTROCK SUPER lemezek különösen alkalmasak épületek homlokzatának neméghető, páraáteresztő hő- és hangszigetelésére, homlokzati tűzterjedési gátak kialakítására. Tűzvédelmi szempontból bármely magasságú és kockázati osztály besorolású épületnél korlátozás nélkül beépíthető. A FRONTROCK SUPER rögzítése részleges felületű felragasztás és dübelezés egyidejű alkalmazásával történik. Ásványgyapothoz ajánlott ragasztó- és ágyazóhabarccsal és minősített dübelekkel együtt használható. Az adatlap és a teljesítmény nyilatkozat a gyártói javaslatokkal és rendszergazdai kivitelezési utasításokkal együtt érvényes.

A lemez felső, kiemelkedően nagy testsűrűségű közel 20 mm vastag rétege különösen magas pontszerű terhelhetőséget biztosít, aminek köszönhetően nagyobb mechanikai ellenállással, továbbá jobb hőszigetelő képességgel bír, mint az egyrétegű hőszigetelő lemezek. Az inhomogén lemez felső kérgét gyári feliratozás (Top ROCKWOOL) jelöli, melynek mindig a külső oldalra kell kerülnie a kivitelezés során. Gyárthatóság 60 mm-es vastagságtól.

A termék részletes műszaki adatlapjának letöltéséhez kattintson ide.

 

Kapcsolódó termékek